Економија

Брако го освојува светскиот пазар

Постигнувајќи договор за соработка со интернационалната компанија Green Machine, велешката компанија Брако доби лиценца и започна со производство на возила за чистење на градски улици. Уште во првата година на…

За сигурно и безбедно снабдување со стоки и нафтени деривати – можности и алтернативи

Како да се обезбеди и осигура снабдувањето и транспортот на нафтените деривати и да се избегнат ситуации како оваа зима кога бевме на прагот на нафтена криза? Кои се решенијата,…

Молкот продолжува

Молкот и натаму е единствениот одговор од Комисијата за хартии од вредност околу сите прашања поврзани со обидот за преземање на нафтената компанија Макпетрол од страна на офшор-компанијата „Балкан Петролеум…

Макпетрол и официјално во одлична кондиција – шест милиони евра добивка во 2016

Макпетрол, најголемата македонска нафтена компанија, е во одлична финансиска кондиција, ако се суди според годишниот извештај за 2016, во кој компанијата прикажува добивка по оданочување од околу шест милиони евра.…

Сопственикот на ДМ го изненади светот: целото богатство го подарувам, сакам да бидам слободен!

Малопродажниот германски трговски ланец ДМ по многу нешта се разликува од денешните либерално капиталистички компании: платите на продавачките се движат од 850 до 950 евра, примаат четиринаесет плати и четири…

Бизнис Конфедерација на Македонија со тетовските компании ги поставија приоритети за подобра бизнис клима

Преку директни и непосредни средби со компаниите од тетовскиот регион, Бизнис Конфедерација на Македонија ќе ги подобрува деловните можности и перспективи на малите и средни, локални компании. На заедничката средба,…

Хеленик Петролеум: Рекорден нето приход од 329 милиони евра, и покрај ниските референтни рафинериски маржи за 25%

Групацијата Хеленик Петролеум ги објави своите резултати за фискалната 2016 година (FY1), во согласност со Меѓународните стандарди за финансиско известување (IFRS). Во 2016 година, Групацијата постигна значително повисока профитабилност, втора…