Економија

За сигурно и безбедно снабдување со стоки и нафтени деривати – можности и алтернативи

Како да се обезбеди и осигура снабдувањето и транспортот на нафтените деривати и да се избегнат ситуации како оваа зима кога бевме на прагот на нафтена криза? Кои се решенијата,…

Молкот продолжува

Молкот и натаму е единствениот одговор од Комисијата за хартии од вредност околу сите прашања поврзани со обидот за преземање на нафтената компанија Макпетрол од страна на офшор-компанијата „Балкан Петролеум…

Макпетрол и официјално во одлична кондиција – шест милиони евра добивка во 2016

Макпетрол, најголемата македонска нафтена компанија, е во одлична финансиска кондиција, ако се суди според годишниот извештај за 2016, во кој компанијата прикажува добивка по оданочување од околу шест милиони евра.…

Сопственикот на ДМ го изненади светот: целото богатство го подарувам, сакам да бидам слободен!

Малопродажниот германски трговски ланец ДМ по многу нешта се разликува од денешните либерално капиталистички компании: платите на продавачките се движат од 850 до 950 евра, примаат четиринаесет плати и четири…

Бизнис Конфедерација на Македонија со тетовските компании ги поставија приоритети за подобра бизнис клима

Преку директни и непосредни средби со компаниите од тетовскиот регион, Бизнис Конфедерација на Македонија ќе ги подобрува деловните можности и перспективи на малите и средни, локални компании. На заедничката средба,…

Хеленик Петролеум: Рекорден нето приход од 329 милиони евра, и покрај ниските референтни рафинериски маржи за 25%

Групацијата Хеленик Петролеум ги објави своите резултати за фискалната 2016 година (FY1), во согласност со Меѓународните стандарди за финансиско известување (IFRS). Во 2016 година, Групацијата постигна значително повисока профитабилност, втора…

ОКТА ја заврши 2016 година со значително висока профитабилност

ОКТА ја заврши 2016 година со значително висока профитабилност како резултат на зголемувањето на пазарниот удел на домашниот и на странскиот пазар заедно со оперативните подобрувања во работењето. Исто така,…

Лојална конкуренција и еднакви развојни можности бараат компаниите од охридско – струшкиот регион

Најголемите проблеми за компаниите од охридско – струшкиот регион се нелојалната конкуренција, нееднаквите можности за водење бизнис, а најголемото очекување е развој и подобрување на локалната инфраструктура. Ова се заклучоците…

Македонски камиони ќе возат низ светските метрополи

Камиони произведени од македонската компанија Брако се извезуваат во САД, Кина, Англија, Германија, Белгија, Романија, Турција и Данска. Со договорот постигнат со Green Machine оваа македонска компанија има почетни нарачки…