Економија

МЗШВ: Се преземаат сите мерки за нормално спроведување на откупот на тутунот

Владата на Република Македонија и Министерството за земјоделство одовори на денешниот повик на претседателот на СДСМ, Зоран Заев, кој го повика премиерот Никола Груевски лично да дојде и да види…

Во октомври просечната нето-плата 21.247 денари

Во октомври годинава просечната месечна исплатена нето-плата по вработен изнесувала 21.247 денари, а просечната исплатена бруто-плата 31.228 денари. Според податоците на Државниот завод за статистика, просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во…

Со државна помош 10 компании ќе воведат ХАЛАЛ стандард

Министерството за економија во 2014 година целосно ќе финансира 10 компании за имплементирање на ХАЛАЛ стандард, најави денеска ресорниот министер Ваљон Сарачини. – За следната година предвидовме околу 3,1 милиони денари за…

Пeлагониските тутунари се крајно незадоволни од откупната кампања

Пелагониските тутунари незадоволни од според нив нерегуларната процена на родот од годинешната реколта, бараат тутунските здруженија да ги повлечат поверениците од пунктовите, а надлежните да ги тргнат мострите и да…

МППС: Воведување минимален достоинствен приход за сиромашните

Во организација на Македонската платформа против сиромаштија МППС денеска се одржа Третата конференција за лицата кои живеат во сиромаштија и социјална исклученост, насловена „Достоинствен живот за сите граѓани 2013“. Сашо Јованов…

Групацијата Триглав во 2014 планира нето добивка од 65,6 милиони евра

Нето добивката на  Групација „Триглав“ за следната година е планирана на износ од 65,6 милиони евра, а консолидираната бруто полисирана премија 902,1 милиони евра. Во деловниот план што го усвои надзорниот одбор на…

Во Штип ќе се гради фабрика за производство на автобуски каросерии

Штипското јавно претпријатие „Штип проект“ направи промена на Детален урбанистички план за да се вклопи нова градежна парцела за изградба на индустриски капацитет, во кој ќе се произведуваат автобуски каросерии,…

ИТАР-ТАСС: Зголемена активноста на „тројанскиот коњ“

Меѓународната антивирусна компанија ЕСЕТ соопшти дека е пријавена засилена активност на „тројанскиот коњ“ Кадарс, којшто собира кориснички податоци користејќи ги програмите за онлајн банкарство, пренесува ИТАР-ТАСС. Штетната програма „научила“ како…

Гушев (ВИДЕО): Накови купувале акции за себе преку брокерската куќа „Фершпед Брокер“

Продолжуваат тензиите околу компанијата „Фершпед“. Откако вчера не успеаја да одржат прес конференција во хотелот Александар палас, дел од акционерите денеска во дворот на хотелот обвинуваат дека спротивно на законот…