Измрзнаа јаболката во Преспа, земјоделците во паника

jabolka

Овоштарите од Преспа јавуваат за речиси сто процентно измрзнување на јаболковите насади. Според нивните кажувања, минусните температури во утринските часови биле погубни за јаболката.

prespa+minusni

– Ресен и Преспа вчера и ноќеска ги зафати вистинска елементарна непогода. Во текот на вечерните часови на поголемиот дел од Преспа заврна снег а веднаш потоа настапи разведрување и пад на температурите од -4,2 Езерани и Лавци до -5,1 Јанковец. Иако овоштарите презедоа превентивни мерки со третирање, проветрување, зачадување и сл. штетите се огромни. Истите допрва ке се проценуваат. За состојбата да е уште полоша најавени се ниски температуру и вечерва – изјави Сашо Пецалевски, овоштар од Ресен.

Овоштарите од Песпа се во паника бараат помош од државата.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *