По 23 години „Јаху“ престанува да постои!

marisa_maer

Изгледа дека „Јаху!“, една од најпознатите интернетски компании ќе престане да постои. „Веризон“ официјално ја купи „Јаху!“ за 4,8 милијарди долари, а новите финансиски извештаии од компанијата укажуваат на деталите на она што ќе се случи.

Директорката на интернетскиот гигант „Јаху!“ Мариса Мајер, која своевремено во таа компанија со енормна помпа го довлечкаа конкурентскиот „Гугл“, по четири и пол години зад кормилото на фирмата го најави своето заминување, а во каква состојба го довела сведочи податокот дека „Јаху“ по нејзиното заминување ќе престане да постои под тоа име.

Тоа е потврдено доцна во понеделникот во директориумот на компаниите на американските регулатори, во којшто се опишуваат плановите за превземање на фирмата од страна на телекомукацискиот гигант „Веризон“. Освен Мариса Мајер, управата веднаш по финализирањето на трансакцијата, ја напушта и ко-основачот на „Јаху!“ Давид Фило како и уште четири други членови, а новото име на фирмата, откако превземањето од страна на „Веризон“ ќе биде завршено, би требало да гласи „Алтаба“.

Веднаш откако Мариса дојде во „Јаху!“ во мај 2012 година, се чини дека тогаш паднатиот интернетски гигант малку живна. Компанијата почна со скапи превземања, меѓу најголемата аквизиција беше „Тумбир, покренати беа и бројни нови проекти, на пример, во продукцијата на видео содржината, за што беа ангажирани и некои имиња на светски ѕвезди, но на крајот малку од тоа се покажа плодоносно, а последните месеци се обележани со срамни откритија на хакерски упади на системите на имејлот на „Јаху!“, кои се оценети како најголеми во историјата на интернетот.

ПлусинфоLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *